Sådan opbygger du en eventpersona

Blogindlæg: Sådan opbygger du en eventpersona

Første trin i kommunikationsplanen for din event handler om at tegne et fiktivt portræt af jeres yndlingsdeltager. Her er 6 spørgsmål, du skal have svar på.

At skabe en persona er ikke raketvidenskab. Han eller hun er ’bare’ en opdigtet skabelon over den vigtigste person i målgruppen for jeres event.

Definerer du præcist, hvem der er hovedpersonerne på din event, bliver det meget nemmere at distribuere indhold og måle, hvordan det virker.

Inbound marketing-platformen HubSpot definerer en persona som

en semi-fiktiv fremstilling af din ideelle kunde baseret på markedsundersøgelser og reelle data om dine eksisterende kunder.

Læs indlægget Sådan får du større værdi af events

Den vigtigste deltager

Event-personaen er den, som aktivt søger efter de emner, ydelser eller services, som I fortæller om på eventen.  Hun finder information om messen eller konferencen ved at læse artikler og blogindlæg, se videoer og til sidst tilmelde sig via en engagerende landing-page på jeres hjemmeside.

En undersøgelse fra HubSpot (2013) viser, at arbejdet med personas i forbindelse med events sjældent en del af forberedelserne.

Måske er det fordi logistikken omkring haller, overnatninger, catering og transport kommer højst på dagsordenen, og det vigtige arbejde med at nå interessenterne online og i medierne bliver forsømt.

6 spørgsmål, du skal have svar på

Researchen bag en god persona kan ikke klares på et par timer men omvendt skal den heller ikke strække sig over så lang tid, at man i en presset hverdag føler sig fristet til at opgive på forhånd.

Dine kilder er:

  • data fra din kunde- eller medlemsdatabase
  • input fra dine kolleger 
  • interview med 2-3 eksisterende kunderne
  • interview med en person, der ikke er medlem eller kunde.

1. Hvilke roller og hvilket ansvar har din persona i virksomheden?

Kig på din kunde- eller medlemsdatabase og filtrer efter, hvem der ville være mest interessant at få med på eventen. Måske er det specialisterne, som er pipeline ind til virksomheden, når det gælder om tænke, købe eller udvikle noget nyt. Så skal din persona være en fagmedarbejder, som sætter en ære i at kende sidste nye tendenser og teknologier.

Henvender du dig til beslutningstagere, er din persona en CEO, salgschef, en HR-chef, indkøbschef osv. Her skal du have fat i en deltagertype, som sidder på pengekassen og er i stand til at lave aftaler her og nu.

Endelig kan din persona være et eksisterende eller potentielt nyt medlem af din organisation eller forening. Din persona bliver også defineret ud fra, hvilke hobbies, interesser og behov han eller hun har i hverdagen eller i arbejdslivet.

2. Hvilken alder og hvilket køn har jeres persona?

Demografisk info er en af forudsætningerne for at kunne vælge den rigtige kommunikationsform og de mest effektive kommunikationskanaler.

Er personaen ung, henter han eller hun meget af sin viden online og på sociale medier som Facebook, Instagram og LinkedIn.

Jo yngre personaen er, jo mere vil han eller hun bruge en YouTube video som første valg, når et problem skal løses.

Andre vil stadig sætte pris på en godt skrevet og designet trykt brochure eller et kundemagasin, med gode cases.

3. Hvad er personaens uddannelse, karriere og familieforhold?

Uddannelses- og karriereforløbet er med til at tegne et mere komplet billede af personaen.

  • Er han eller hun nyuddannet eller en, der har arbejdet sig op gennem virksomheden eller organisationen?
  • Er dagligdagen et single-liv eller en familieliv med et eller flere børn?

4. Hvilke problemer og udfordringer har personaen, og hvordan hjælper I med at løse dem?

Jeres persona skal leve op til krav og forventninger – både på arbejdspladsen og i hjemmet. Beskriv disse krav, og hvordan I som organisation eller virksomhed kan være med til at opfylde kravene og løse udfordringerne.

5. Hvad er personaens målsætninger? Hvad arbejder hun hen imod, og hvilke værdier har hun?

Ikke noget er så godt som et gammeldags interview, hvis du skal finde ind til potentielle deltageres engagement, behov og drømme.

Måske er det følelser, som gør, at de sætter et kryds i en tilmeldingsformular. Afsæt tid til minimum to interview med kunder og et med en person, som ikke er kunde, for at få større bredde.

6. Hvad er de mest almindelige indvendinger mod jeres ydelse eller service? Hvorfor siger jeres event dem ikke noget?

At få en kritisk stillingtagen fra en negativ bruger er ofte mere værd end rygklapperi. Kritik og skepsis er værdifulde tilbagemeldinger, hvis indholdet på eventen skal ramme rigtigt.

Til sidst sammenfatter du alle inputs i en skabelon, som du løbende kan arbejde videre på. Det er også en god ide at sende resultatet rundt til kollegerne for at få input til forbedringer.

En persona er aldrig færdig men skal løbende udvikles i takt med, at kunder, brugere og medlemmer udvikler sig.